עונש על הטרדה מינית במקום העבודה
החוק בישראל רואה בעין חמורה מקרים של הטרדות מיניות במקום העבודה. החמרת הענישה נועדה לשמור על כבוד האדם ולצמצם משמעותית את מקרי ההטרדה. מקרים של סחיטה עם אופי מיני, התבטאויות מינית, פרסום תמונות עם אופי מיני ללא הסכמה, התבטאויות מינית משפילות ומעשים מגונים יוגדרו כהטרדה מינית לכל דבר. נציין כי החוק הישראלי מגן על נשים ועל גברים כאחד מפני הטרדות מיניות.
חובת המעסיק למניעת הטרדות מיניות
על פי חוק מחויב כל מעסיק לקבוע נוהל לטיפול במקרים של הטרדה מינית. המעסיק נדרש לטפל מיד בכל מקרה של הטרדה מינית המגיע לאוזניו. חל איסור חמור על המעסיק לפגוע בכל דרך שהיא בעובד שהגיש תלונה או התלונן. במקומות עבודה בהם מועסקים 25 עובדים ויותר יש לתלות במקום תלוי שלט המפרט את נוהל הטיפול במקרים של הטרדה מינית.
מתי ניתן לתבוע את המעסיק?
בכל מקרה של הטרדה מינית במקום העבודה רשאי העובד לתבוע גם את המעסיק וגם את הגורם הפוגע. חובת ההוכחה כי ננקטו בסביבת העבודה כל הצעדים הדרושים למניעת הטרדות מיניות חלה על המעסיק.
ענישה במקרים של הטרדה מינית
החוק קובע עונש על הטרדה מינית בכמה דרגות בהתאם לאופי הפגיעה. ענישה במקרים של הצעות בעלות אופי מיני או התבטאויות מיניות תהיה כ-2 שנות מאסר. עונש על הטרדה מינית במקרים חמורים יותר של פרסום תצלומים או קלטות בעלי אופי מיני ללא הסכמה, יהיה כ-5 שנות מאסר. ענישה במקרים של התנכלות עומדת על כ-3 שנות מאסר. מצבים בהם מדובר גם בהטרדה מינית וגם בהתנכלות יגררו כ-4 שנות מאסר.
האם ניתן להגיש גם תביעה אזרחית?
החוק קובע לנפגעי הטרדה מינית גם את הזכות להגיש תביעה אזרחית לקבלת פיצוי. הגשת התביעה האזרחית אינה מותנית בהגשת כתב אישום פלילי. אדם שהוטרד מינית ונפגע יוכל להגיש כתב תביעה מבלי להוכיח נזקים ולקבל פיצוי. מקרים בהם מוכח נזק פיזי או נפשי עקב ההטרדה המינית מסתיימים בסכומי פיצוי גבוהים.
החוק קובע עונש על הטרדה מינית ללא סלחנות מתוך מטרה למגר את התופעה ולייצור סביבה בטוחה ונעימה לעבודה בעבור כלל הגברים והנשים.