התיישנות עבירות בניה – כל מה שכדאי לכם לדעת עליה
עבירות בניה נחשבות לנפוצות מאד בארצנו. אלו יכולות להיות עבירות בניה מסוגים שונים, בדרגות חומרה שונות וגם כאלו המבוצעות על ידי קבלנים גדולים, חברות בנייה מוכרות או אנשים פרטיים. התיישנות עבירות בניה חלה בתום 5 שנים ממועד ביצועה של אותה עבירה ולכן לא ניתן להגיש תביעה באשר לעבירת בנייה כלשהי, באשר לבנייה שאיננה חוקית כאשר חלפו להן 5 שנים. הגשת כתב אישום במקרה כזה יימחק לאלתר.
סוגים שונים של עבירות בניה
לפני שבוחנים האם ישנה התיישנות עבירות בניה או לאו, כדאי להכיר את סוגי עבירות הבניה: הנפוצה ביותר היא הבנייה ללא ההיתר. כדי לבנות יש צורך בקבלת היתר מיוחד, הניתן על ידי הרשות המקומית או על ידי הוועדה המקומית. במידה ואין אישור כזה ובונים בכל זאת, הרי שמדובר בעבירת בניה. עבירה נוספת היא עבירה על החוק עצמו, על חוק תכנון ובניה. כל פעולה שהיא, עבודה שמתבצעת ואיננה נעשית בהתאם לחוק, תיחשב כעבירה לכל דבר. חריגה מהיתר בניה שניתן תיחשב גם היא כעבירת בניה המצריכה הגשת כתב אישום. הדבר נכון גם לגבי חריגה משטחי הבנייה הקיימים.
מקרים חריגים שאינם מצדיקים התיישנות או מצריכים בחינה מחודשת שלה
כשבוחנים אפשרות של התיישנות עבירות בניה, כדאי לקחת בחשבון שישנם מספר מצבים חריגים, שאינם מצדיקים אותה. למשל, כאשר מדובר בעבירת בניה שמתחדשת בכל יום. במקרה כזה, טענת התיישנות איננה רלוונטית ותקפה. לדוגמא: מישהו שעושה שימוש במחסן שברשותו לצרכי מגורים במשך תקופה של 10 שנים והלאה, מבצע עבירת בנייה שלא מתיישנת שכן מדובר בפעולה החוזרת על עצמה שוב ושוב בכל יום. ולכן, בכל יום חדש, נוצרת לה עבירה חדשה וסיבה לתביעה. גם במידה ומוגש למחלקה לפיקוח על הבנייה כתב אישום בנוגע לעבירת בניה כלשהי וזמן הטיפול בכך נמשך תקופה ממושכת, אותה תקופה איננה נחשבת כחלק מ-5 השנים. גם אם הוגש כתב אישום לאחר שלוש שנים והטיפול בכך נמשך כשנתיים וחצי נוספות, ההתיישנות על המקרה איננה חלה.