סגירת תיק פלילי ותיק משטרה / צבאי
תיק פלילי פתוח או רישום משטרתי עלולים לפגוע בשמו הטוב של האזרח ולהכשיל אותו במהלך חייו. עבור אזרחים רבים, הידיעה כי חקירה פלילית ותיק פלילי בישראל תלויה מעל ראשם, מטרידה אותם וגורמת להם להגיש בקשה לרשויות כדי לסגור את התיק הפלילי או את התיק במשטרה / בצבא. תיקים פליליים רבים נותרים פתוחים ברישומים של המשטרה.
אזרחים אשר להם תיקים פליליים פתוחים בישראל ,בגין עבירות על פי חוק העונשין העוסק בחוקים ועקרונות במשפט הפלילי בישראל על עבירות פליליות והעונשים בצדן ו/או עבירות בניגוד לחוק השיפוט הצבאי המגדיר וקובע את הדין הפלילי ביחס לכל מי שנתון לשיפוט הצבאי, כגון עריקים / משתמטים וכיוצא באלה, כדאי להם לקבל ייעוץ וייצוג משפטי האם כדאי לפנות למשטרה או רשויות אחרות כגון הצבא, במטרה לסגור את התיק הפלילי ואם כן כיצד יש לעשות זאת בדרך המהירה ביותר בלי לפגוע בשמו הטוב של האזרח .
חוק סדר הדין הפלילי - קובע כי על הרשות החוקרת, המשטרה / הצבא , להעביר את חומר החקירה לרשות התובעת כדי שרשות זו תגבש החלטה האם להגיש כתב אישום או לסגור את התיק בשל חוסר ראיות או חוסר עניין לציבור או בשל היעדר מספיק ראיות להגיש כתב אישום נגד החשוד בעבירה פלילי. המציאות מלמדת כי תיקים פליליים רבים נשארים פתוחים ללא הכרעה במשך שנים רבות ביחידות המשטרה / המשטרה הצבאית החוקרות את העבירות הפליליות או בפרקליטות.תיקי החקירה התלויים ועומדים מכונים ברישום המשטרתי" תיקי מב"ד" - תיקים הממתינים לבירור דין.
תיק פלילי ,תיק משטרה או כל רישום פלילי, עלול לפגוע באזרחים אשר אינם מנהלים אורח חיים עברייני ,במישורים רבים כמו בעת קבלה לעבודה חדשה או בכל מקרה שבו נדרש האזרח להציג תעודת יושר כמו למשל בעת קבלת רישיון להחזקת נשק, וכמובן בהגבלה לכניסה לישראל מתוך חשש למעצר ומאסר לתקופה ארוכה. במקרים רבים בסופו של התהליך ,כעבור שנים רבות , יתכן שלא יוגש כתב אישום נגד החשוד אך בתקופת הביניים הוא עלול לסבול מפגיעה באורח חייו.
סעיפים 92 ו - 94 א 'לחוק השיפוט הצבאי , מגדירים מהי עריקה ומה העונש הצפוי למי שמבצע עבירה זו. עריק הינו חייל אשר נעדר מן השירות הצבאי מתוך כוונה שלא לשוב לצבא דינו 7 שנות מאסר .בסעיף האישום בו מורשע אדם הנעדר משירות צבאי יש השלכות בשני מישורים עיקריים. האחת, הכתמתו בהרשעה פלילית במרשם הפלילי והשנייה, העונש שיושת עליו. עקרונית, רישום פלילי מתיישן כעבור 7 שנים ומחיקתו מהמרשם הפלילי רק בחלוף 10 שנים מתום תקופת ההתיישנות )כלומר ,כעבור 17 ).
עבירה צבאית של היעדר מן השירות שלא ברשות – עריקות / השתמטות, אינה מוגבלת בזמן ולא חלה עליה הוראות ההתיישנות הקבועות בחוק סדר הדין הפלילי. ולכן, כל עוד לא הוסדר מעמדתו של העריק / המשתמט, הוא כמו כל אזרח בגדר חב מעצר - יעמוד למשפט פלילי / חקירה פלילית הן על ידי המשטרה הכחולה והן על ידי המשטרה הצבאית. בגין עריקה / השתמטות וכל עבירה פלילית / צבאית אחרת, זכאי לקיים התייעצות עם סנגור עוד לפני שהתייצב לחקירה.
חקירה בגין חשד לעבירה פלילית גוררת עמה, מטבע הדברים, פגיעה מסוימת בחשוד ובבני משפחתו. הפגיעה מחמירה כאשר חקירה נמשכת זמן רב, מבלי שמתקבלת תוך פרק זמן סביר החלטה לגבי גורל התיק ( סגירת התיק או העמדה לדין). בקרב אזרחים רבים האמת בוערת כאש בעצמותיהם. הם אינם מסוגלים להשלים עם המצב והם מעוניינים לקבל הכרעה מהירה ולהביא לסגירת התיק הפלילי מהר ככל האפשר. עבורם תקופת ההמתנה הארוכה היא בלתי נסבלת והם מבקשים ליזום פנייה לרשות החוקרת ולרשות התביעה כדי לסיים את הפרשה מהר ככל האפשר.
המבחן שעל פיו על התובע לשקול העמדת חשוד לדין מעוגן בסעיף 62 לחוק סדן הדין הפלילי הינו, דיות הראיות. "ראה תובע שהועבר אליו חומר החקירה שהראיות מספיקות לאישום אדם פלוני יעמידו לדין, זולת אם היה סבור שאין במשפט עניין לציבור".
בבג"צ 935/89 גנור נ' היועמ"ש, קבע בית המשפט העליון אמות מידה לסגירת תיק פלילי בשל העדר מן הציבור: "רק כאשר העניין הציבורי באי העמדה לדין עולה על זה שבהעמדה לדין, רשאי התובע להגיע למסקנה כי קיים עניין לציבור באי העמדה לדין". כלומר, סגירת תיק בעילה של חוסר עניין לציבור מניחה בבסיסה כי בוצעה התנהגות פלילית, אלא, שבשל מערך שיקולים נורמטיביים נמצא כי התועלת שתצמח מהעמדה לדין פחותה מן הנזק שייגרם מסגירת התיק.
ישראלים רבים השוהים כבדרך קבע בחו"ל ,מוגדרים ברישומי המשטרה כדרושים לחקירה או בצבא כעריקים ומשתמטים, תלוי ועומד נגדם ברישום המשטרתי חשד לביצוע עבירה פלילית ובכניסתם לארץ סביר להניח שיעצרו על ידי המשטרה בביקורת הגבולות ויכלאו במעצר עד להעמדתם לדין.
ניתן לפתור את בעייתם של הישראלים משתמטי חו"ל, להסדיר את מעמדם ולסגור להם את התיק הפלילי , לפתור אותם משירות צבאי ולפתוח בפניהם את שערי הגבול חזרה לישראל ללא חשש שיעצרו ,ללא עונש ומבלי שיחויבו להישאר בארץ להשלמת השירות הצבאי.
הכותב: אורי דרשן הכהן עורך דין ומגשר בישראל, בעל השכלה אקדמית בתחומים: LL.B – תואר ראשון משפטים, B.A - תואר ראשון במנהל עסקים,M.A - תואר שני בפילוסופיה יהודית. בעלים של משרד עורכי דין מכובד בישראל - בפתח תקווה. לשאלות ניתן ליצור קשר עם עו"ד דרשן הכהן בטלפון מס': 03-656-6667, פקס: 03-656-6668, טלפון נייד מס': 050-6684224, פייסבוק: אורי דרשן הכהן -f. דוא"ל: e-mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. כתובת האתר: www.darshan-law.co.il